01/09/2018 av Kristiansund Symfoniorkester
Høstkonserten(e) 2018 - kort innblikk
Vi er i gang med øvinger til høstkonsertene, som byr på smakebiter fra noe av det ypperste som er laget av symfonisk musikk, verden over.
Dette skal vi dele med publikum både i Tingvoll og Kristiansund. Kom og hør:.
Straumsnes, Leite lørdag 3. oktober kl 16
Nordlandet kirke, Kristiansund søndag 4. november kl 16
Solister: Emil E. Holmesland, trompet. Zhala Aliyeva og Jenni Wittick, celli. Jostein B. Brødreskift, kontrabass
Dirigent: Jan-Erik Hybertsen
Om musikken:
Tre av orkesterets ansatte musikere Kristiansunds-debuterer her med selvvalgte soloverk. Emil E. Holmesland spiller en en-satsig trompetkonsert som den russiske komponisten Alexandra Pakhmutova, f. 1929, skrev i 1955. Hun er ellers kjent for sine 400 populære sanger.
Vår solobassist Jostein B. Brødreskift har valgt de to første satsene av Nino Rotas Divertimento Concertante, skrevet 1973 : Allegro og Marsj. Her er det dristighet uten sikkerhetsnett både i dobbeltgrep og uvanlige intervallsprang. Italieneren Rota levde 1911-1979. Begge disse komponistene har også skrevet mye musikk for film.
Så blir det barokk!
Cellisten Zhala Aliyeva har fått med seg sin venninne Jenni Wittick i Antonio Vivaldi (1678-1741) sin konsert for to celli og strykere i g-moll, RV 531. Verket ble skrevet for jenteskolen Ospedale della Pietà i Venezia. Det har tre satser: Allegro – Largo – Allegro.
Spiller sammen med kulturskoleelever og skolekorps
Sammen med elever fra kulturskolene og skolekorps spiller blåserne Eric Whitacres «October», skrevet i år 2000. Komponisten er amerikaner, født 1970 og kjent for sine korverk. Strykerne har valgt Allegrettosatsen fra waliseren Karl Jenkins’ Concerto Grosso «Palladio», skrevet 1995. Stykket er en hyllest til renessanse-arkitekten Andrea Palladio. Denne satsen ble brukt i TV-reklame for diamanter! Sir Karl William Pamp Jenkins er født 1944 og spiller selv saxofon og obo.
Strykerne spiller også italieneren Ottorino Resphigi (1879-1936) sine Hoffsanger, andre sats i tredje suite i samlingen «antikke danser og sanger for lutt». Resphigi arrangerte lutt-sanger etter 1600-talls komponisten Giovanni Battista Besardo.
Et mysterium i musikkhistorien
Som fellesnummer spiller vi første sats, Allegro moderato, fra Franz Schuberts symfoni nr. 8 i h-moll; «den ufullendte», D 759, skrevet 1823. Dette er wiener-romantikk på sitt beste. Det sterke melodiske temaet, den ypperlige instrumentasjonen og gåten om hvorfor Schubert aldri ferdigstilte et verk som begynner så vakkert, har gitt det status som et av musikkhistoriens store mysterier.
Det blir altså mange små smakebiter på noe av det ypperste som er lagte av symfonisk musikk, verden over. Vi har med musikk fra USA, Russland, Wales, Østerrike – og hele tre verk fra Italia!
Tekst: Odd Williamsen